Mettende gryte med sopp og linser

18.10.2024

Årets soppfangst har vært stor for mange av oss, og det er bare å bruke fantasien til hvilke retter man kan bruke sopp i. Stekte traktkantareller er nydelige som tilbehør, men i denne gryta har vi byttet ut aromasopp med traktkantareller. Det er både poteter, gulrøtter og linser i gryta så den blir en komplett middag, gjerne med kokt brokkoli og eventuelt fullkornsris/quinoa eller flatbrød til. Resultatet blir fyldigere når man bruker grønne tørre bønner, men hermetiske er også en grei løsning. Tørre grønne bønner bør kokes separat i 20 minutter før de has i gryta.

1 gul løk, hakkes

2 middels store gulrøtter, hakkes (ca 2 dl)

200 - 400 gram sopp (aromasopp eller f.eks traktkantarell)

3-4 poteter i biter (ca 400 gram)

3 hvitløkskløfter, finhakkes (eller 3 ts revet fra glass)

1 boks hermetiske tomater

2 dl grønne/brune tørre linser eller 2 bokser hermetiske linser (tørre linser bør kokes i 20 min i 4 dl vann før de has i gryta)

2 laurbærblad

3 tsk grønnsaksbuljong 

1 tsk oregano

litt kvernet pepper

ca 4 dl vann (eller mer)

2 dl usøtet soya- eller mandelmelk (kan utelukkes)


Stek løk, gulrøtter, hvitløk og sopp noen minutter i en gryte, med olje eller litt vann (traktkantarell bør stekes alene litt på forhånd så væsken kommer ut). Ha i resten av ingrediensene og la alt koke i 15 - 20 minutter til potetene er myke. Smak til med salt om det trengs. Server gjerne med mer grønnsaker og flatbrød, ris eller quinoa.