Hvilke helsegevinster kan du oppnå ved å spise mer plantebasert?
Ingen av oss er udødelige, men vi vil gjerne holde oss friske så lenge vi kan og ha en god livskvalitet. Det vi vet helt sikkert, er at de store livsstilsykdommene som hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2 og mange typer kreft kan forebygges med et bedre kosthold.
I de siste kostholdsanbefalingene for Norden og globalt fra WHO, anbefales det å spise hovedsakelig plantebasert.
Et sunt kosthold er ifølge disse anbefalingene spesifisert som et kosthold som inneholder:
- Minst 400 gram grønnsaker og frukt pr dag
- Fullkorn (grovt mel og hele korn av alle kornslag)
- Belgfrukter (bønner, linser, kikerter)
- Frø og nøtter
- Gode kilder til umettet fett (frø, nøtter, avokado, fet fisk, noe planteoljer)
- Maks 500 gram rødt og bearbeidet kjøtt til sammen pr uke
- Færre kilder til mettet fett som finnes i fete melkeprodukter og fett kjøtt/kjøttprodukter
- Mindre bearbeidet/raffinert mat, salt og tilsatt sukker
Bakgrunnen for anbefalingene er at det finnes store vitenskapelige studier som viser klare sammenhenger mellom inntak av frukt og grønnsaker, fullkorn, belgfrukter og nøtter med redusert risiko for hjertesykdom, høyt blodtrykk, visse kreftformer, diabetes type 2 og overvekt. Hvis flere levde etter disse anbefalingene, ville vi få en enorm nedgang i livsstilsrelaterte sykdommer i verden.
Middelhavskostholdet er et kosthold som i sin opprinnelige form er plantebasert med mye grønnsaker, frukt, belgfrukter og korn, og mindre mengder kjøtt, fisk og meieriprodukter. De positive helseeffektene av dette kostholdet er sterkt knyttet til alle de helsefremmende stoffene i den plantebaserte maten, fytokjemikalier og antioksidanter. Rikelig av disse stoffene, pluss mye kostfiber, finnes også i alle former for vegetariske og veganske kosthold dersom de er godt sammensatte.
Det mest helsefremmende plantebaserte kostholdet, er et «Whole Food Plant Based» (WFPB) kosthold som ennå ikke har fått et norskt navn. Dette kostholdet inneholder bare hel, ubearbeidet plantebasert mat, dvs grønnsaker, frukt, bær, fullkorn, belgfrukter, frø og nøtter. Fra tidlig på 1980 tallet frem til nå, har flere forskningsgrupper i USA publisert studier som viser at dette kostholdet kan få ned blodtrykket, reversere hjertesykdom og helbrede diabetes type 2. Positive effekter på prostatakreft har også blitt vist.
Hvorfor har ikke disse studiene fått større oppmerksomhet? Alle leger burde jo vite om dette. En av grunnene, er at det er store økonomiske interesser i kjøtt, egg og melkeindustrien som vil dysse slike studier ned. Mange leger vil nok også tenke at dette kostholdet er så ekstremt at ingen orker å spise det i lengden men foretrekker medisiner i stedet. Deltakerne i studiene har derimot syntes det har vært fantastisk å kunne bli friske bare gjennom å endre kostholdet sitt, selv om det har vært drastiske endringer.
Legemiddelindustrien og legene tjener ikke på at pasienten slutter på medisiner selv om nok de fleste leger i dag gjerne ser at pasienten endrer livsstil i stedet for å ta masse medisiner. Bivirkninger av medisiner kan gi andre plager i stedet og ikke høyne livskvaliteten til pasienten. Når det er sagt, er medisiner livsviktige i visse situasjoner så ingen bør kutte de ut uten avtale og oppfølging av lege.
Det vi helt sikkert kan konkludere med, er at et helt eller delvis plantebasert kosthold i vil hjelpe alle å få mer energi, mindre livsstilsrelaterte sykdommer og overvekt og generelt hjelpe alle å bli friskere.
For å lese mer, gå gjerne inn på siden til Helsepersonell for Plantebasert kosthold Hepla.no eller bestill time for personlig kostholdveiledning Her eller send en mail til plantebasertmat@gmail.com