Et plantebasert kosthold beskytter mot alvorlig Covid-19

16.09.2021

Tidligere studier og rapporter har funnet at personer med bakenforliggende metabolske sykdommer som hjerte- og kar sykdom, diabetes, overvekt og høyt blodtrykk har større risiko for alvorlig Covid-19 sykdom. Studier av kosthold i relasjon til risiko og alvorlighetsgrad av sykdommen har manglet, men de siste månedene har det kommet to studier som viser at et plantebasert kosthold gir lavere risiko for å bli alvorlig syk av Covid-19.

Den første studien er gjort på helsearbeidere i seks ulike land som ofte var i nær kontakt med Covid-19 pasienter. Kostholdet deres og forløpet av Covid-19 sykdom ble kartlagt.

Det viste se at deltagere som spiste et plantebasert kosthold hadde 73% lavere risiko for å få et moderat eller alvorlig sykdomsforløp av Covid-19, mens de som fulgte et lav-karbohydrat, høy-protein kosthold hadde 48% høyere risiko for å få et moderat til alvorlig sykdomsforløp.

De som fulgte et plantebasert kosthold hadde et høyere inntak av belgfrukter, nøtter, og grønnsaker med mye kostfiber og vitamin A, C og E som styrker immunforsvaret og den generelle helsen. Forfatterne av studien anbefaler et plantebasert kosthold for å beskytte seg mot et alvorlig Covid-19 sykdomsforløp, og at man unngår proinflammatoriske matvarer som rødt og bearbeidet kjøtt som er assosiert med negative helseeffekter.

I en annen studie på 592 571 personer i USA og Storbritannia, undersøkte man risiko og alvorlighetsgrad av Covid-19 sykdom ved hjelp av spørsmål på smarttelefonen. Deltagerne skulle også svare på hvor ofte de spiste ulike matvarer som i etterkant ble kategorisert som «sunne plantebaserte matvarer» eller «mindre sunne plantebaserte og animalske matvarer». Resultatet viste at de som hadde høyest inntak av frukt, grønnsaker og annen sunn plantebasert mat hadde 41% lavere risiko for alvorlig Covid-19 sykdom og 9% lavere risiko for Covid-19 sykdom totalt, uansett alvorlighetsgrad, sammenlignet med de som spiste minst av den sunne maten.

Resultatene fra begge studiene viser at kostholdet og livsstilen vår kan påvirke hvor alvorlig syke vi blir hvis vi blir smittet av Covid-19. Hvis vi spiser mye frukt, grønnsaker og andre sunne plantebaserte matvarer, har vi større sjanse for å få et mildere forløp av Covid-19, og kanskje også lavere risiko for å bli smittet.

Cummings MJ, Baldwin MR, Abrams D, et. al. Epidemiology, clinical course, and outcomes of critically ill adults with COVID-19 in New York City: a prospective cohort study. Lancet. 2020 Jun 6;395(10239):1763-1770. doi: 10.1016/S0140-6736(20)31189-2. Epub 2020 May 19. PMID: 32442528; PMCID: PMC7237188.

Kim H, Rebholz CM, Hegde S, et al. Plant-based diets, pescatarian diets and COVID-19 severity: a population-based case-control study in six countries. BMJ Nutr Prev Health. Published online June 7, 2021. doi: 10.1136/bmjnph-2021-000272

Merino J, Joshi AD, Nguyen LH, et al Diet quality and risk and severity of COVID-19: a prospective cohort study Gut Published Online First: 06 September 2021. doi: 10.1136/gutjnl-2021-325353